Početna arrow Astrologija arrow Osnove astrologije

Osnove astrologije

Ako imate želju upoznati se s astrologijom i njenim osnovnim značenjima, ovdje će vam biti predstavljeni znakovi, planete, kuće i glavni aspekti, a s vremenom i neki drugi tekstovi koji vam mogu pomoći da bolje upoznate tu divnu vještinu. Nadam se da ćete uživati u otkrivanju simbolike planetarnih utjecaja i da ćete i sami krenuti u dublja istraživanja i time pridonijeti daljnjem razvoju astrologije.
Ukoliko imate nekih prijedloga, pitanja, sugestija ili primjedbi, bit će mi drago da me kontaktirate u cilju rješavanja raznih nepoznanica. Svaki vaš komentar je dobrodošao.
 

Elementi

Znakovi zodijaka dijele se u 4 skupine po elementima, u svakoj se nalazi po tri znaka. Elementi nam govore o temperamentu osobe, na koji način se iskazuju neke reakcije i kakva joj je osnovna psihološka podloga. Kroz elemente ćemo vidjeti da li je osoba nagla i energična, ili možda pasivna i više vođena interesima, da li je u prvom planu intelektualni aspekt i logika ili su emocije i intuicija izraženiji.
Opširnije...
 

Kvalitete

Osim po elementima, planete se dijele i po kvalitetama u tri skupine. Ova podjela nam govori o dinamici raznih događaja, kakav je osoba tip, odnosno kako se postavlja prema svemu oko sebe. U prvom planu pokazuje kolika je spremnost na izazove, da li radije traži sigurno utočište ili je možda spremna na prilagodbu u bilo kakvim situacijama.
Opširnije...
 

Znakovi

Postoji 12 zodijačkih znakova koji zajednički zodijački pojas, odnosno horoskop. Iako su znakovi vezani uz mitologiju istoimenih zviježda, važno je razdvojiti simboliku samog horoskopskog znaka od zviježđa u astronomiji. Postoje i druga zviježđa koja se protežu duž tog zodijačkog pojasa, oni se prelijevaju, ne postoje tu strogo određene granice, kao što je i veliki dio tih zviježđa u pozadini, mogli bi čak reći podlozi onih koji su u astrologiji uzeti za glavne znakove. U tumačenju se koriste spomenutih 12, a oni su vezani svaki uz određeno područje i ukazuju nam na prirodu i osobine osobe.
Opširnije...
 

Planeti

Ako u planete ubrojimo Sunce i Mjesec, sveukupno ih je 10. S obzirom da smo mi na Zemlji i gledamo utjecaje planeta u odnosu na nas, Zemlja se ne ubraja u te planete.
Planeti u znakovima nam govore o osobinama i karakteru osobe,  na koji način doživljava ono što planet predstavlja, dok planeti kroz kuće govore o događajima, odnosno na kojem području se manifestira priroda svake planete. Da li ispoljava svoje najbolje ili najlošije strane reći će nam aspekti s drugim planetima.
Opširnije...
 

Kuće

Kuce Kuće u horoskopu nam pokazuju u kojim područjima života se nešto događa. Kada u nekoj kući imamo puno planeta, to područje je posebno aktivno bilo kroz događaje vezane za ono što označava ta kuća, bilo kroz iskustva koja stječemo kroz to područje. Ukoliko je neka kuća prazna, ne znači da gubi na važnosti, položaj vladara te kuće ima značajnu ulogu u tome koliko je naglašena.
Opširnije...
 

Aspekti

Kutne udaljenosti između planeta zovu se aspekti. Generalno se aspekti dijele na pozitivne i negativne, odnosno na one koji nam nešto olakšavaju, omogućavaju i pomažu i one koji nam stvaraju prepreke, napore, probleme i otežavaju nam određena djelovanja. Kada se dvije planete nađu u nekom aspektu, ovisno o prirodi aspekta, stvara se određeni energetski tok i pokazuju nam kakvi su potencijali njihovih djelovanja.
Opširnije...