Početna

Astrologija i njeni počeci

Astrologija je nastala u davnoj Mezopotamiji i postoji već više od 6000 godina. Taj čaroban govor planeta  već tisućljećima raspiruje našu znatiželju i navodi nas da proniknemo u njene tajne. A sve je počelo ovako…
Djelomično zbog teških uvjeta života i potrebe da vjerom u prirodne sile i moć planeta olakšaju svoje probleme, a djelomično zbog straha od nepoznatog, pogled u nebo je uvijek izazivao određeno strahopoštovanje. Taj pogled prema zvijezdama nikoga ne može ostaviti ravnodušnim, ako ništa drugo zbog beskrajne dubine svemira koji izgleda tako moćno.
I upravo kroz ta promatranja i uviđanje da se Sunce i Mjesec, a zatim i ostali planeti kreću u određenom ritmu i odašilju svoju energiju, polako dolazimo do nastajanja astrologije.

Gledajući u nebo, u prvim zapažanjima je primijećeno da se Sunce kreće po određenoj putanji, koja je dobila naziv ekliptika, koja se proteže kroz 12 osnovnih zviježđa ili zodijačkih znakova. Vrijeme koje je potrebno da Sunce prijeđe cijeli krug po ekliptici je 365 dana i tako je nastala prva vremenska jedinica godina. Godina je podijeljena na četiri različita perioda, odnosno godišnja doba.
Kao i kretanje Sunca, vrlo uočljivo je bilo i kretanje Mjeseca, koje puno brže prolazi kroz cijeli krug zodijaka – treba mu 28 dana da bi obišao taj krug, pritom mijenjajući svoj oblik, što je danas poznato kao mjesečeve mijene.  Mjesec kao Zemljin satelit znatno jače od bilo koji drugih nebeskih tijela utječe na nas i kroz pojave u prirodi i kroz razne utjecaje na naš organizam, što je u potpunosti dokazivo. O Mjesecu se ima puno toga za reći, pa ćete ga bolje upoznati kroz tekstove posvećene njemu. Astrologija i njeni poceci
Uočavajući postojanje nekih drugih nebeskih tijela, koja su prozvana planetima, polako se dolazi do spoznaja da i oni svojim energijama utječu na nas, svaki na svoj način. Nekada su se uzimali u obzir Venera, Merkur, Mars, Jupiter i Saturn jer su bili vidljivi golim okom, dok se za ostale planete još nije znalo. Tek su pojavom teleskopa otkriveni Uran (1781), Neptun (1846) i Pluton (1930) i počeli su se postepeno primjenjivati u astrološkim tumačenjima.  Sa svakim otkrićem novog planeta, događali su se i veliki preokreti na Zemlji, rušili su se neki stari sistemi, vjerovanja i način života i nadolazile su značajne promjene koje su bile popraćene burnim događajima. Njihov utjecaj na pojedinca je vrlo malen, nekada i beznačajan, a tek u nekim slučajevima naglašeniji, no u širem smislu se pokazuju značajnima.
U vrijeme otkrića Urana dogodila se Francuska revolucija koja je utjecala na promjene načina života u širem smislu. Od tada više ništa nije bilo isto kao prije, to su bili sami počeci demokratskih sustava. Uran je povezan s naglim promjenama, buntovništvom, slobodom, eksplozijama. Zanimljivo je da je vrlo skoro otkriven i kemijski element uran koji je radioaktivan, upotrebljava se kao sirovina za nuklearno gorivo i baza je za nuklearnu bombu.
Otkriće Neptuna povezuje se s nesvjesnim nivoima, snovima, iluzijama, maštom, tekućinama, ovisnostima. U razdoblju kada je otkriven, psihologija je priznata kao znanost, a kroz to su se sve više počeli proučavati snovi i njihove poruke, te utjecaj hipnoze. Također je postepeno dolazilo do razvoja fotografije i filma.
Uz otkrivanje Plutona došlo je do prvog umjetnog razbijanja atoma. Od tog perioda prisutna je stalna prijetnja od atomskog i nuklearnog oružja. Došlo je i do pojave nacizma. Možda se baš zato Plutonu pripisuju razorne moći, masovne katastrofe i uništenja.

Iako su nekada astronomija i astrologija bili jedno, postepeno su se ta dva područja razdvajala,  pa je astronomija ostala znanost, dok astrologija stalno lebdi na rubu znanosti, ali nema dovoljno podloge da bi se smatrala znanstvenom disciplinom. Možda je tako i bolje, jer nije sve mjerljivo i dokazivo u postojećim  okvirima koje smo si ionako sami nametnuli. Različiti pristupi astronomije i astrologije su utjecali na  odvajanja u zasebne cjeline.
U astronomiji se koristi heliocentrični sustav, što znači da je Sunce centralno tijelo oko kojeg se kreću planeti, što je naravno ispravno, dok astrologija na prvi pogled ima iskrivljen stav prema nebeskim tijelima, odnosno koristi geocentrični sustav pa tako izgleda da je Zemlja centralni planet oko kojeg se okreću svi ostali planeti. Činjenica je da mi živimo na Zemlji pa nas prema tome zanima kakav utjecaj planeti imaju na nas, a to možemo promatrati upravo služeći se geocentričnim sustavom.  
Astrologijom su se nekada bavili samo visoko obrazovani ljudi (Ptolomej, Brahe, Kepler, Galilei i mnogi drugi) pa se uglavnom koristila u krugovima svećenika i znanstvenika, a horoskopi su bili izrađivani samo za kraljeve i posebno značajne osobe.
S obzirom da astrologija pruža puno mogućnosti i može se primijeniti na dosta različitih područja, s tim da je došlo do osnovne podjele na tradicionalnu i modernu astrologiju, postepeno su se stvarale i ostale podjele. Razna istraživanja još uvijek traju, a time se pojavljuju i novi pristupi, kao i novi načini primjene astrologije, tako da će se zasigurno stvarati još novih podgrupa astrologije. To astrolozima pruža mogućnost specijalizacije u određenom području bilo po pitanju tematike ili načina rada, u svakom slučaju kroz profiliranje u nekom smjeru raste i kvaliteta rada. Astrologija je preopsežna da bi se moglo zaći u dubinu svih tih područja, tako da je itekako potrebno usredotočiti se na samo neka područja i u njima se posvetiti istraživanjima.

 
« Prethodna   Sljedeća »