Početna arrow Astrologija

Grane astrologije



Natalna astrologija – bavi se proučavanjem planetarnih utjecaja na pojedinca, njegovih životnih smjernica i opisom svih životnih područja. Bazira se na položaju planeta u trenutku rođenja, time dobivamo «zamrznutu» sliku neba koja se odnosi na određenu osobu. Kako se ascendent pomiče za stupanj svake četiri minute, tako u svakom tom pomaku dobivamo malo drugačiji raspored horoskopa, koji zna napraviti velike razlike u osobinama i životnim putevima. Dodatna objašnjenja o natalnom horoskopu pročitajte u poglavlju o horoskopima.

Sinanstrija – bavi se usporedbom planetarnih odnosa između dvije osobe, a može se napraviti na bilo kojoj razini odnosa – ljubavni, poslovni, prijateljski, roditeljski, obiteljski… Važno je naglasiti kakvu vrstu odnosa želite da vam se razradi pa ćete dobiti kompletan uvid u traženi odnos, dobre i loše strane tog odnosa, kao i moguće smjernice kako prevladati razne poteškoće i izbjeći ili bar ublažiti napetosti. Zanima li vas više o ovoj grani astrologije, detaljnije informacije potražite u poglavlju o horoskopima.

Prediktivna astrologija – bavi se raznim metodama previđanja događaja u budućnosti. Ovisno od astrologa do astrologa koriste se tehnike tranzita, solarnih horoskopa, progresija, direkcija, lunarnih horoskopa i možda još poneka manje korištena tehnika. Svaka od njih je jednako učinkovita, a većinom se rade kombinacije dvije i više tehnika kako bi se došlo do potvrđivanja nekih naznaka. Da bi mogli razumjeti o čemu se tu radi, morate uvijek imati u vidu da nije u pitanju klasično predviđanje budućnosti – astrologija nije vidovitost i ne služi proricanju, njena prvenstvena namjera je usmjeravanje i ukazivanje na određene potencijale koje osoba može iskoristiti i periode kada treba biti više na oprezu. Ono što se pokazuje kao mogućnost u astrologiji, vi možete i ne morate iskoristiti, možete neke stvari ublažiti ili preusmjeriti. Glavni cilj je postići rad na sebi i iskoristiti sve planetarne utjecaje na najbolji mogući način. Ne znači da ćemo u tome uvijek biti uspješni, ali što više se razvijamo duhovno, psihološki, balansiramo svijest i podsvijest, veća je mogućnost iskoristivosti blagodati astrologije.

 Poslovna astrologija – bavi se analizom i praćenjem poslovnih uspjeha poduzeća i pojedinaca. U poslovnom svijetu najveću ulogu igraju vrijeme i novac, a ova grana astrologije u tome može biti od velike koristi. U izradi poslovnog horoskopa u obzir se uzima horoskop poduzeća na osnovu podataka osnivanja i početka rada tog poduzeća, horoskop vlasnika poduzeća i horoskop direktora i svih onih koji imaju vrlo odgovorne funkcije. Ako se ide u dublje razrađivanje onda bi trebalo pogledati horoskope svih zaposlenika i uopće pri samom zapošljavanju voditi računa o tome koga uzeti za koje radno mjesto, tako da svaki djelatnik iskoristi maksimum svojih potencijala, talenata i znanja. Na taj način bi se spriječili mnogi gubici, zapošljavanje neadekvatnih osoba na određena radna mjesta i problemi u odnosima. Poslovna astrologija može puno pomoći i pri samim ulaganjima, gdje se znatno smanjuje rizik većih ulaganja, a i odlična je kao pomoć za ugovaranje sastanaka i pregovora jer jasno pokazuje kada treba izbjegavati dogovore, a kada ih potencirati. Potrebno je pratiti pozitivne i negativne periode i uskladiti svoja djelovanja s tim.

 Medicinska astrologija – bavi se predviđanjem zdravstvenih problema pojedinca. Grane astrologijeIako je baza za procjenjivanje zdravstvenog stanja natalni horoskop, medicinska astrologija je zasebna grana jer zahtijeva dublju analitiku, a i dobro poznavanje medicine. Idealan spoj bi bio kada bi osoba koja to radi bila astrolog i liječnik jer ima adekvatno znanje iz tog područja. Ako već nije liječnik, morala bi biti dobro upoznata s ljudskim organizmom, te raznim fizičkim i psihičkim stanjima. Osim što kroz horoskop možemo vidjeti osjetljiva područja, naznake za razvoj nekih bolesti, opću otpornost organizma, moguća kronična i teža oboljenja, kao i opasnosti koje nam prijete, na kroz ovu metodu se može vidjeti kako funkcioniramo na psihičkoj razini, a moguće je djelovati i preventivno ako ozbiljno shvatimo neka upozorenja. Između ostalog, ova metoda uključuje i procjenu plodnosti kod žena, najbolje periode za trudnoću i porod, te ukoliko postoje problemi sa začećem, u nekim slučajevima je moguće izračunati plodne dane astrološkom metodom, koja se pokazala vrlo učinkovitom, a nema nikakve veze sa uobičajenim računanjima plodnih dana.

 Astrometeorologija – koja se bavi vremenskom prognozom na osnovu kretanja planeta i njihovih međuodnosa. Znakovi i planete imaju određena značenja koja pokazuju kakve nas vremenske prilike čekaju, a prognoze se mogu raditi za duže vrijeme unaprijed.
Jedna od osnovnih podjela je prema elementima pa vatreni element ukazuje na vruće i suho vrijeme, zemljani daje hladnije uz povremena zatopljenja, ali i vlažno vrijeme, zračni se uglavnom odnosi na toplo s povremenim zahlađenjima i uglavnom suho vrijeme, a vodeni se odnose na hladno i mokro vrijeme. Naravno još puno faktora igra ulogu u tome kakvo nas vrijeme očekuje u određenim razdobljima i to je vrlo kompleksno područje koje zahtijeva puno analiza i proučavanja.

Mundana astrologija – bavi se praćenjem planetarnih utjecaja u odnosu na državu, narod, bilo kakve grupacije. Najviše se koristi u političke svrhe, a iz horoskopa proglašenja neke države se vide utjecaji u smislu političkih, vojnih, ekonomskih, gospodarskih i raznih drugih prilika. Ova vrsta astrologije se primjenjuje i kod osnivanja stranke, udruge ili bilo kakve zajednice, da bi se prognozirao konačan rezultat djelovanja.

Horarna astrologija – bavi se odgovaranjem na određena pitanja ili događaje. Da bi se protumačila budućnost nekog događaja ili konkretno odgovorilo na neko pitanje najvažniji je trenutak kada je to pitanje postavljeno jer se prema njemu izrađuje horoskop tog pitanja. Pravila tumačenja takvog horoskopa su vrlo precizno određena i daju isto tako precizne odgovore. Horarna je dio tradicionalne astrologije i funkcionira isključivo primjenjujući tradicionalni sustav. Pitanja moraju biti jasno formulirana, a osim nekih sasvim običnih pitanja na taj način si možemo pomoći kod donošenja nekih značajnijih odluka, te pronaći izgubljene predmete.

 




 
« Prethodna   Sljedeća »