Početna

Aspekti

Kutne udaljenosti između planeta zovu se aspekti. Generalno se aspekti dijele na pozitivne i negativne, odnosno na one koji nam nešto olakšavaju, omogućavaju i pomažu i one koji nam stvaraju prepreke, napore, probleme i otežavaju nam određena djelovanja. Kada se dvije planete nađu u nekom aspektu, ovisno o prirodi aspekta, stvara se određeni energetski tok i pokazuju nam kakvi su potencijali njihovih djelovanja. U horoskopu je važno koji aspekti prevladavaju, a ako neki aspekt nedostaje to će se osjetiti i u karakternim osobinama takvog pojedinca, kao i u raznim djelovanjima i životnim situacijama.
Aspekti se dijele na glavne i sporedne; glavni nam daju jasnu sliku o utjecaju svakog planeta, da li se manifestiraju na bolji ili lošiji način, postoje li harmonični protoci energija ili se stvaraju sukobljavajući naboji, dok sporedni više prikazuju određene nijanse u osobinama i događajima.
Ovdje će biti objašnjeni utjecaji glavnih aspekata kojih ima 5, ali je pridodan još jedan koji je najjači od sporednih, a sve više astrologa ga svrstava među glavne aspekte, samo nešto manjeg orbisa. Orbis je odstupanje koje je prihvatljivo za djelovanje aspekta, što znači da je dozvoljen određeni broj stupnjeva prije ili poslije točnog formiranja aspekta, a da još uvijek ima svoju snagu.
Prema strožim pravilima dozvoljeni orbis je +/- 5 stupnjeva za sve planete, dok je za svjetla (Sunce i Mjesec) dozvoljen orbis do 7 stupnjeva.
Tolerantniji astrolozi dozvoljavaju odstupanje do 10 stupnjeva, no tu se može dogoditi da neki aspekti ne djeluju jer je orbis ipak relativno velik.

KonjunkcijaKonjunkcija
Aspekt od 0°, što znači da se planete nalaze na istom stupnju ili u dozvoljenom orbisu od 0°. Konjunkcija je najjača od svih aspekata jer naglašava određeno područje, zato je važno u kojem znaku i kojoj kući se događa taj aspekt, pogotovo ako se tu nalazi više od dva planeta. Može biti i dobrog i lošeg djelovanja, ovisno o prirodi planeta koji se nalaze u konjunkciji. Ako se u tom aspektu nađu dvije «dobre» planete, njihov utjecaj će biti pojačan, sretne okolnosti naglašene, energija usmjerena na pozitivne događaje. Ukoliko su u pitanju dvije «loše» planete, utjecaj može biti razoran, težak i obično je naglašen neki problem na tom području, a ako se radi o «dobroj» i «lošoj» planeti, ona pozitivnija će se osjećati ugroženo, pod pritiskom i bit će onemogućena da djeluje u svom pravom svjetlu, dok će ona negativna biti ipak nešto boljeg djelovanja, neće potpuno doći do izražaja njena negativna strana, no u tom slučaju je to ipak aspekt napora i frustracije. Konjunkcija je zapravo aspekt stapanja priroda planeta o kojima se radi, njihove energije se prožimaju i stvaraju određeno zajedničko djelovanje.
Naglašene konjunkcije u horoskopu obično daju koncentraciju energije na određeno područje, specijalizaciju u jednom području, no to može značiti i previše jednostranosti u životu. Ako nema ni jedne konjunkcije u horoskopu, energija je uglavnom previše raspršena na razna područja.

SekstilSekstil
Aspekt od 60° i spada u pozitivne aspekte, s nešto blažim djelovanjem, jer je to zapravo jedan prijateljski aspekt, koji ukazuje na određene potencijale, mogućnosti, stvara dobre prigode za oslobađanje od određenih napetosti, no to je u svakom slučaju aspekt koji zahtijeva određeno razvijanje, do uspjeha dolazi samo uz vlastitu aktivnost. On nam daje dobro razumijevanje nekih situacija i osjećaj ugode. Da bi taj aspekt bio ispunjen treba nam doza samouvjerenosti, jer bez nekih konkretnih usmjeravanja može stvoriti nesigurnost u osobi i nesnalaženje u danim prilikama, pogotovo ako osjećamo nesigurnost.
Naglašeni sekstili u horoskopu daju mnoštvo prilika, talenata koje možemo iskoristiti i mogućnost da se izrazimo, ali nisu isključena ni propuštanja pružnih prilika. Ako nema ni jednog sekstila, osoba lako odustaje od nekih poteza i otežava si neke situacije, no nedostatak sekstila ne mora biti osjetan ako ima trigona.

KvadratKvadrat
Aspekt od 90°, spada u negativne aspekte jer stvara nemir, stres i ukazuje na  probleme. Ovaj aspekt energije planeta stavlja u izazovne situacije, što donosi borbe, napetosti, pa i krize. Sa kvadratima u horoskopu se stvara stalna potreba za akcijom, najčešće zbog prepreka s kojima smo suočeni i koje ne možemo zaobići. Zna ukazivati na unutarnje borbe, no najčešće se odnosi na životne situacije koje moramo naučiti prevladati kroz pogreške i bolne situacije. Kvadrat također može označavati težak karakter, neugodno ponašanje i razne situacije u kojima moramo nešto srušiti da bi mogli ići dalje. U nekim situacijama kvadrat ipak donosi nešto korisno, a to je potreba za dokazivanjem, poduzimanjem nekih stvari i odlučno djelovanje. Daje nam priliku za razvoj.
Naglašenost kvadrata u horoskopu stvara puno teških situacija, takva osoba se osjeća kao da je stalno pred zidom i proživljava razne udarce sudbine. Ako u horoskopu nema ni jednog kvadrata događa se da ne možemo postići neke ciljeve, bježimo pred problemima jer ih ni ne registriramo na pravi način i nemamo dovoljno snage za zauzimanje čvrstih stavova.

TrigonTrigon
Aspekt od 120°, izuzetno je povoljnog djelovanja i olakšava nam sve situacije. Planeti koji se nađu u trigonu međusobno se podržavaju i potiču jedan drugoga na najbolje moguće utjecaje. Taj aspekt je pravi dobrotvor, omogućava nam da sve odradimo s lakoćom, život nam čini sretnim i lagodnim, pruža nam maksimalno povoljne situacije. To je aspekt prirodnih talenata koje samo trebamo iskoristiti u punom smislu. Trigon nas obogaćuje, daje nam nešto na poklon i stvara uravnoteženost.
Osoba s puno trigona u horoskopu ima jako puno sreće u životu, ne mora se puno truditi da bi postigla nešto, no nekada upravo zbog toga stvara previše opuštenosti pa takve osobe mogu postati previše pasivne i lijene. Ukoliko nema ni jednog trigona, često se pojavljuje osjećaj da nam ništa ne ide od ruke i da nema izlaza iz problema. Unutarnje napetosti su vrlo snažne, a to vodi nezadovoljstvima i osjećaju promašenosti.

OpozicijaOpozicija
Aspekt od 180°, a kako se radi o dvije potpuno suprotne strane, za očekivati je da ovaj aspekt stvara podvojenosti, suprotnosti, unutarnju neravnotežu i konfliktne situacije. Opozicija djeluje kao klackalica, malo prevagne na jednu stranu, malo na drugu, dok je sredinu vrlo teško naći, ali ako osoba osvijesti svoje kontradiktornosti i pokuša naći ravnotežu, može djelovati vrlo razumno. Objedinjenost dviju suprotnih strana može pružiti puno pogodnosti, jer je tu dana mogućnost sagledavanja stvari iz dva različita kuta. Najčešće se događa da osoba ide iz jedne krajnosti u drugu.
Naglašene opozicije u horoskopu stvaraju potrebu za stalnim suprotstavljanjima. Kada se nemamo kome suprotstaviti onda se uočava kontradiktorno ponašanje i promjena mišljenja koja je uglavnom ovisna o raspoloženjima. Ako nema ni jedne opozicije, malo teže se uspostavljaju odnosi s drugima, kao što je vrlo teško i sagledati neku situaciju iz drugog kuta.

InkonjunkcijaInkonjunkcija
Aspekt od 150°, spada u blago nepovoljne aspekte stvarajući određeni napor, težinu u karakteru i uglavnom djeluje iritirajuće. To je aspekt koji u svemu traži prilagodbu, koja nam može znatno pomoći ako je prihvatimo. Inkonjunkcija nam uvijek dozvoljava da odstranimo problem koji se ni ne manifestira u obliku pravog problema, više djeluje kao neka vrsta smetnje. Njeno djelovanje je češće podsvjesno ili malo prikriveno i treba vremena da postane primjetna. Zna stvarati unutarnju agresiju i nemir. Najviše se uočava kod zdravstvenih problema i na tom planu joj treba posvetiti posebnu pažnju, jer se može dogoditi da dugo djeluje gotovo neprimjetno, šaljući samo sitne signale da nešto nije u redu, sve do trenutka dok ne bukne i krene razarati.
Puno inkonjunkcija u horoskopu će nam dati psihološki napornu osobu, punu zahtjeva, ali koja traži razna rješenja i prilagodbe, dok nedostatak inkonjunkcija malo otežava tu prilagodljivost, osoba obično teže prihvaća neke nove situacije i više se bavi osobnim okolnostima nego što obraća pažnju na vanjske događaje.

Svaki aspekt može biti aplikacioni, egzaktni ili separacioni.

Aplikacioni aspekt je ulazeći aspekt, koji se tek treba formirati u punoj snazi i uglavnom ima ispunjavajuće značenje, odnosno ukazuje na sve mogućnosti koje možemo i trebamo iskoristiti.
Egzaktni aspekt je puni aspekt u kojem su planete na preciznim udaljenostima i najčešće se odnosi na karakterne osobine i sudbinske tokove.
Separacioni aspekt je odvajajući aspekt koji je već u prolazu i ima smanjeni učinak. Uglavnom pokazuje težnje, neodlučnost, odugovlačenja i sve ono što se teško ostvaruje ili ostaje neostvareno.
 
« Prethodna   Sljedeća »