Početna

Kako naučiti astrologiju...

Astrologiju, toliko kompleksno područje, zaista nije lako naučiti. Same osnove astrologije izgledaju relativno jednostavno, nije tako komplicirano ući u značenje i simboliku znakova zodijaka, planeta i njihovih utjecaja, značenja kuća i aspekata, ali što kada to treba primijeniti i opisati nečiji život na smisleni način? Tumačiti nečiji osobni horoskop znači pričati mu priču njegovog života, upoznavati ga s prilikama i potencijalima koje mu život nosi, osvijestiti maksimum njegove osobnosti i dati mu uvid u mogućnosti koje su pred njim. Kako nauciti astrologiju...Da li to znači da se astrolog ipak rađa s tim talentom?
Kao i u svakom drugom području, postoje oni koji jednostavno posjeduju taj talent, pa im je učenje znatno olakšano. Netko će možda bez problema naučiti sva značenja, teoretski se odlično snalaziti, ali to zapravo jako malo znači bez intuicije. Ne postoji univerzalno značenje položaja nekog planeta u određenom znaku, njegov utjecaj ne može imati isto značenje za više osoba. Tada osjećaj i smisao za uklapanje tog dijela u cjelokupni horoskop, preuzimaju najvažniju ulogu.
Baš zato što nema nekog čvrstog pravila, definicija i što se više faktora istovremeno mora uzeti u obzir, astrologija se ne može svrstati u znanost. Osobno smatram da je tako i bolje jer priznata znanost se svrstava u određene okvire i samim određenim definicijama si automatski stvara ograničenja. Astrologija i sve ono što spada u neistražena područja su daleko više od toga. Mnogima je teško prihvatiti ono što je neobjašnjivo i nedokučivo, ali nije li baš u tome čar? Otkud nam uopće pomisao da možemo i moramo baš sve shvatiti, kad postoji toliko nemjerljivih energija? Nismo li mi svojom potrebom za shvaćanjem nametnuli ograničenja prostora i vremena i time zapravo iskrivili pravo stanje i izgubili osjećaj za prirodni ritam?
Ako tražimo čvrste, opipljive dokaze u astrologiji, stalno ćemo se vrtjeti oko istoga, zanemarujući one duboke, prave vrijednosti astrologije. Zato je bolje prepustiti se unutarnjem vodstvu, što će rezultirati točnim predviđanjima, a to je jedan od najboljih dokaza da astrologija ima svoj značaj. Zato razum treba koristiti za učenje, razumijevanje i analiziranje, dok za konačni cilj i sintezu svega toga treba prednost dati intuitivnosti.
Smatram da astrolog mora imati i podlogu raznih drugih znanja, njegov interes se ne smije ograničiti samo na područje astrologije, jer on je i psiholog i savjetnik, a da bi mogao pričati o npr. zdravlju osobe, mora imati bar osnovno medicinsko znanje, zapravo mora biti dosta svestran i što je najvažnije bez predrasuda prema ikome. Osim što su nekada astrolozi morali biti odlični matematičari, jer su sami izračunavali astronomske podatke o kretanju nebeskih tijela, bili su i vrlo obrazovani u nekim drugim područjima. Sve to nije bez veze, jer ne možete bez znanja i razumijevanja za ljude tumačiti nečiji život.
Cilj astrologije sasvim sigurno nije proricanje budućnosti. Cilj je upoznavanje, shvaćanje i usmjeravanje samoga sebe i drugih u skladu s energijama planetarnih utjecaja i to na najbolji mogući način. A uvid u buduće događaje nam samo pomaže da dobijemo sliku svih mogućnosti koje nam se pružaju.
Ako ste spremni na predano učenje te divne discipline, krenite njenim putevima, razočarani nećete biti, a dobiti možete jako puno. S obzirom na razgranatost astroloških područja, možda ćete se profilirati u nekom posebnom području, a možda će vas privući istraživanje svega…
U svakom slučaju, kada jednom zaronite u taj svijet, nikada vam neće biti dosta.
 
« Prethodna   Sljedeća »