Početna arrow Tarot arrow Učenje tarota

Kako naučiti tarot...

Simbolika tarota je vrlo snažna, duboka i mistična. Možda se na prvi pogled čini kako je tarot jednostavno naučiti, no jedno je nešto školski naučiti, a sasvim drugo uživjeti se u tu simboliku, osjetiti dubinu tih poruka i razumjeti smjernice koje nam pružaju. Ako samo uzmemo u obzir da je tarot prožet astrološkim, kabalističkim i numerološkim znanjima, a uz to svaka slika sadrži niz magijskih i duhovnih simbola, gledanje u tarot karte postaje vrlo zahtjevna disciplina. Kao i u svim ezoteričnim područjima, najvažniju ulogu će odigrati intuicija i određeno stanje duha. Obično se u počecima pojavljuje nesigurnost u tumačenju tarota, prvenstveno zbog nevjerovanja u vlastite intuitivne sposobnosti. Tu pomažu razne vježbe za poticanje intuicije, no najbolje je da se odmah riješite dilema koliko ste intuitivna osoba. Intuiciju imamo svi, samo što je ona zbog načina i tempa života kod većine potisnuta u pozadinu. Više se koristimo logikom i onim svjesnim porukama, nego što se prepuštamo unutarnjim osjećajima. Dakle, jedino važno pitanje je koliko vi želite dozvoliti svojoj intuiciji da izađe na površinu i da vas vodi, a ne da li je imate ili ne.Kako nauciti tarot... Postoje ljudi koji su posebno senzibilni, tako da su ta vodstva iz podsvijesti vrlo jaka, ali i oni koji su prizemljeniji tipovi mogu otvoriti svoje kanale i dozvoliti si intuitivne uvide. Već sam interes za tarot govori dovoljno, sigurno vas nije privukao bez razloga.
Da bi se povezali sa tarotom, morate poslušati što vam on ima za reći. Jedan od najboljih načina je kroz meditaciju primate njegove poruke i da svaki dan odaberete jednu kartu na koju ćete usmjeriti svoju pažnju, te pokušate osjetiti što vam ona govori. Pokušajte dokučiti osnovnu poruku svake karte, prepustite se intuiciji i dopustite da vam utisci dolaze polako. Tek nakon doživljaja karte na svoj način, pročitajte njeno stvarno značenje i provjerite kolika su odstupanja. Možda će vaše viđenje nadopuniti ono što je napisano u nekom priručniku, možda će vam nešto izgledati i nelogično, ali pustite da vrijeme pokaže svoje, u više navrata vježbajte te vlastite doživljaje karata. A osim toga, uvijek imajte u vidu da, iako su neke karte podijeljene na izrazito dobre ili loše, ne mora baš uvijek biti tako, postoje okolnosti koje mogu ublažiti loše utjecaje ili pokvariti određene pozitivne vibracije. Uvijek postoji više značenja za jednu kartu, a najvažnije je doživjeti je u skladu s kartama kojima je okružena.
Još jedna stvar je u cijeloj priči jako važna, a to je već spomenuto i u ostalim tekstovima na istu temu – ne mora sve biti sudbinski određeno! Zapravo ćete se iznenaditi kad spoznate koliko je malo toga potpuno sudbinski određeno, u većini situacija sami upravljate svojom sudbinom, odnosno događajima. Upravo zato nam tarot može biti koristan, on govori o mogućim putevima i onome što možemo poduzeti da bi nešto ostvarili, pruža nam određeni oslonac, pokazuje nam kako bi nešto u budućnosti moglo biti. O nama i našim djelima će uvijek ovisiti samo ostvarenje, a kako tarot pokazuje situaciju u skladu s našim stanjem duha i onim što duboko u sebi i sami znamo, ispada da tarot u velikoj većini slučajeva pogađa.
Jedini vaš zadatak kada se upustite u tumačenje putem tarota je da dozvolite da vas priča ponese, karte su samo mediji za primanje  nevidljivih vibracija osobe kojoj nešto tumačite.
 
« Prethodna