Početna arrow Tarot

Prvi susret s tarotom

Prije nego što zaronite u svijet tarota, zapitajte se koji su vaši motivi jer ispravan put je samo onaj koji je vođen unutarnjim glasom i ljubavlju prema onome što učimo. Tarot je moćan alat, neiscrpan izvor simbola i poruka koji se može dobro koristiti jedino ako predano radimo na njemu, usvajamo nova znanja i poštujemo njegova načela. Onako kako se odnosite prema svojim kartama, tako ćete dobivati i natrag. Neki majstori tarota smatraju da karte treba čuvati u određenim uvjetima, najčešće zamotane u ljubičastu ili bijelu svilu, pa na početku svakog otvaranja karata u sebi izgovoriti određenu molitvu, poštivati razne procedure ponašanja prema kartama… Sve to ne morate, ali i možete ako osjećate da bi trebali. Bilo kakav ritual može biti pomoćno sredstvo u povezivanju s kartama, jer to ukazuje na brigu o njima. Najvažnije je da nađete svoj način stvaranja bliskosti s kartama. Ne opterećujte se s raznim savjetima oko toga, jer bolje je i ne raditi ništa posebno s kartama, nego napraviti nešto samo zato što ste negdje pročitali da tako treba postupati.

Umjesto molitve možete izgovoriti neku svoju mantru prije početka rada ili jednostavno meditirati prije nego što počnete i na kraju, nikada ne zaboravite zahvaliti na rezultatima. Na početku sam spomenula motive vezane uz učenje tarota, jer činjenica je da tarot kao i sve drugo, svatko može naučiti (teoretski). Neki ljudi žele istaknuti svoju moć takvim znanjem, stvarajući fatalistički i sljedbenički pristup, što nikako nije dobro. U nekim slučajevima je materijalizam baza pristupanju tarotu, jer vide u tome dobar izvor zarade. Činjenica je da živimo u materijalnom svijetu i ako se nečemu želimo posvetiti onda moramo to i naplatiti, ali ako nam je to osnovni cilj ponovo smo u zamci. Tarot, kao ni sva tajna znanja nije moguće prevariti takvim porivima, tu ne možete odglumiti da živite za nešto ako to nije istina. Da bi znali pravilno protumačiti karte najvažnija je intuicija. Nije toliko bitno što znači neka karta, nego kakav osjećaj ona izaziva u vama. Svaka karta ima više mogućnosti tumačenja, a pravi odgovor će vam uvijek doći sam po sebi. Ne postoji univerzalno tumačenje raznih kombinacija, važno je i kakva je tema pitanja i kako se karte međusobno podudaraju i kako doživljavamo konačni odgovor na osnovu toga. I uvijek imajte na umu da ste vi savjetnici koji otkrivaju mogućnosti, a ne netko tko odlučuje o tuđoj sudbini. Svatko ima pravo izbora i vlastitih iskustava, na vama je da ukažete na smjernice koje tarot pruža.
Kada kupujete svoje prve karte (a i svake daljnje) neka vas vodi intuicija pri izboru. Vi morate osjetiti «ljubav na prvi pogled» kada se susretnete s kartama koje su najpogodnije za vas. Ako ste previše neodlučni, ne kupujte ih brzopleto, čekajte  povoljniji trenutak kada ćete biti smireni, a i dajte si vremena razmisliti o onome što ste vidjeli. Ono što vam je namijenjeno neće vam pobjeći, prema tome tek kad osjetite da je to TO onda kupite karte. Prije nego što krenete čitati bilo kakva tumačenja, pogledajte karte, svaka na sebi ima naziv, a one koje su slikovno bogate dodatno će vam usmjeriti intuiciju. Uzmite kartu po kartu i prvo probajte sami prodrijeti u njihovo značenje, jednostavno pitajući što vam poručuju. Ne brinite ako ste pogriješili, kad naučite malo više shvatit ćete i zašto vas je ta karta navela na takvo tumačenje. Greške zapravo ne postoje, sve su to nijanse koje će nadopuniti kasnije stečeno znanje.

Uvod iz skripte Tarot

 
Sljedeća »