Početna arrow Astrologija arrow Astrološki utjecaji

Mjesec i njegov utjecaj

Mjesečeve mijene

Mjesečeve mijene

Mjesec kao najbliže nebesko tijelo Zemlji, odnosno njen satelit, znatno utječe na pojave na našoj planeti. Mjesečev ciklus traje 28 dana i smjenjuje se u 4 osnovne faze, koje se zovu prva četvrt, pun mjesec(uštap), zadnja četvrt i mlađak. Mladi Mjesec - kada se Mjesec nalazi između Zemlje i Sunca, promatran sa Zemlje, on je nevidljiv. U kalendaru se prikazuje zatamnjenim krugom.
Prva četvrt - kada os Mjesec-Zemlja formira pravi kut s osi Zemlja-Sunce. Prva četvrt ili polumjesec nastupa 6 dana nakon novog Mjeseca. U kalendaru se prikazuje zatamnjenom lijevom polovinom.
Pun Mjesec - Zemlja se nalazi između Sunca i Mjeseca koji je potpuno osvijetljen Sunčevim svjetlom. U kalendaru se prikazuje svijetlim krugom.
Posljednja četvrt – kutna udaljenost je ista kao i u prvoj četvrti, ali se vidi lijeva strana Mjeseca. U kalendaru se prikazuje zatamnjenom lijevom polovinom.

Praćenje mjesečevog ritma

Kako utječe na razinu vode na Zemlji, kao i neke druge pojave, tako se njegov utjecaj manifestira i na ljudski organizam.
U vrijeme mlađaka dobro je krenuti u nešto novo, u ovoj fazi mjesec djeluje poticajno za bilo kakva pokretanja. Mladi mjesec daje pojačanu intuiciju, što može biti vrlo korisno kada treba donijeti neku odluku. Ovo je i vrijeme kada je povoljno krenuti s odbacivanjem loših i štetnih navika. Treba imati u vidu da je dan kada nastupa mlađak period kada statična energija prelazi u aktivnu, pa dolazi do pojačane osjetljivosti.

U razdoblju rasta mjeseca, sve do punog mjeseca, a to se odnosi i na prvu četvrt koja označava središnju točku rastućeg mjeseca, treba poticati izvođenje planova i usmjeriti se na pozitivna razmišljanja i svemu što želimo ostvariti. Slobodno se upustite u financijska ulaganja i transakcije. Ovo je povoljan period za šišanje i razne tretmane za uljepšavanje.
Dok je mjesec u rastu, sve pojačano buja i raste pa zato treba pripaziti na unos hrane u organizam, ako želite izbjeći povećanje težine.
Pun mjesec označava maksimum svog djelovanja, a često se manifestira na psihičke reakcije pa dolazi do pojačanog nemira i nervoze, izraženije su nesanice, a posebno osjetljivi ljudi u ovoj fazi mjesečare. Neoprez, povećana sklonost alkoholu i uzimanju raznih opijata mogu nepovoljno djelovati na nas, što se često povezuje s većim brojem prometnih nesreća u to vrijeme. Treba izbjegavati operacije i vađenje zuba jer su krvarenja obilnija i dugotrajnija.
Ovo je faza kada rastući utjecaj prelazi u padajući pa se stoga pojavljuje napetost i uskomešana energija.
U fazi opadanja, a središnja točka te faze je zadnja četvrt, treba raditi na smirivanju i otpuštanju, a to znači da je povoljno više meditirati u tom periodu, raditi čišćenje organizma, a i odličan je period za depilacije jer tada je rast dlačica usporen. Preporučuje se završavanje bilo kakvih aktivnosti i procesa, a sve što bi se u ovoj fazi započinjalo, razvijalo bi se usporeno, čak u nekim slučajevima ne bi bilo učinkovito.

Mjesečeva dijeta

Da bi rasteretili organizam i izbacili štetne tvari preporučljivo je provesti 24-satni post u skladu s mjesečevim fazama.
Ovo nije dijeta koja će vam osigurati ozbiljniji gubitak kilograma, nego služi za izbacivanje suvišnih tekućina u organizmu. Post treba provoditi od trenutka kada je nastupila mjesečeva faza i u slijedećih 24 sata ne unositi bilo kakvu hranu u organizam. Pijte dosta tekućine, preporučljivo je biti na vodi, ali ako vam je to teško izdržati, imate vrtoglavice ili mučnine, popijte voćni sok. Post se može provoditi 4 puta mjesečno, a najveći učinak je u vrijeme mlađaka i punog mjeseca.
Ovaj oblik čišćenja organizma je bezopasan, zapravo je preporučljiv jer na taj način potičete obrambene mehanizme u tijelu.
Dugotrajno gladovanje nije zdravo, zato između ovih faza trebate organizmu osigurati dnevne potrebe, no postoji način da uz određenu dijetu, koju morate provoditi tako da se hranite zdravo i da uz smanjeni unos hrane riješite veći broj kilograma.
U vrijeme rastućeg mjeseca pazite što jedete, jer organizam pojačano prima sve što unesete u njega, tako da svakako trebate izbjegavati šećere i masnoće. U vrijeme padajućeg mjeseca organizam sam otpušta štetne utjecaje, tako da možete slobodnije jesti, ali ne pretjerujte jer nećete biti zadovoljni konačnim rezultatima ako si češće priuštite ono što u svakoj dijeti trebate izbjegavati. Dok je mjesec u opadanju, dobro je raditi čišćenje organizma biljnim čajevima, jer će tada proces biti brži.

Mjesec i plodnost

Prema Jonasovoj metodi, postoji period kada je žena plodna, neovisno o ovulaciji. Pozicija Mjeseca u natalnoj karti govori o plodnosti, a odnos Mjeseca i Sunca određuje period kada je plodnost najizraženija. Kada su Mjesec i Sunce pod istim kutem kao u natalnoj karti, tada su plodni dani. Ako se ta pozicija ponovi na istom mjestu kao u natalu, izgledi za začeće su najveći. Idealno je ako se poklope stvarni plodni dani sa tom pozicijom Mjeseca, ali trudnoća se zna dogoditi i u periodu kada biološka ovulacija nije prisutna. Poznati su slučajevi začeća u vrijeme menstruacije, kada bi žena morala biti sasvim sigurna da do trudnoće neće doći. Image
Kada postoje poteškoće pri začeću i parovi kroz duže razdoblje ne mogu dobiti dijete, trebali bi razmisliti o primjeni ove metode. Često puta dolazi do pokušaja začeća u pogrešno vrijeme. Samo u vrlo malom broju slučajeva je u pitanju potpuna neplodnost i to se u natalnoj karti vidi, te je u takvim slučajevima nemoguće doći do rezultata bez određene medicinske pomoći. Ova metoda može odlično poslužiti i onima koji se žele zaštiti od trudnoće, ako ne koriste neko kontracepcijsko sredstvo. Prema istraživanjima dr.Eugena Jonasa, tom metodom moguće je utvrditi i spol djeteta unaprijed. Statistički podaci govore da postoje vrlo mala odstupanja od tih izračuna, dakle zna se dogoditi da se iz nekog razloga pogriješi spol djeteta. Postoje i određeni stupnjevi rizika u spomenutom izračunu, što znači kada je vidljiv najniži stupanj rizika, rodit će se zdravo dijete, dok kod visokih stupnjeva rizika može doći do prekida trudnoće ili problema u razvoju djeteta. Posebno treba paziti ako je žena rođena za vrijeme uštapa ili mlađaka, jer su to pozicije kada će uvijek biti naglašena njena plodnost, no ove mjesečeve faze nisu preporučljive za začeće pa treba posebno obratiti pažnju kod računanja, koliko je ta faza usklađena s ostalim točkama u horoskopu. Iako postoje određeni programi za računanje tih ciklusa, najbolje je da vam astrolog to napravi ručno, odnosno da sam izradi kalendar plodnosti prema ovoj metodi i da obrati pažnju na sve popratne faktore.

Astrološko djelovanje Mjeseca

Mjesec u astrologiji simbolizira dušu, osjećaje, nesvjesno područje, utječe na ponašanje, maštu i snove. U osjećajnom području označava onu pravu prisnost, potrebu za emotivnom sigurnošću, obilježava nježnost i intimnost.
Njegov položaj u natalnoj karti pokazuje gdje smo najosjetljiviji, utječe na sposobnost prilagođavanja, govori kakve potrebe imamo, na koji način ispoljavamo svoju osjećajnost i što nam može stvoriti osjećaj sigurnosti. On je najbolji pokazatelj nečije naravi i pokazuje kakvog smo raspoloženja. S obzirom da je vladar Raka i 4. kuće, govori o našem odnosu s majkom, ali isto tako i vlastitim majčinskim ispoljavanjima kod žena.
Dobro postavljen mjesec u natalnoj karti označava psihičku stabilnost i uravnoteženost, emocionalnu usklađenost, zadovoljstvo i povezanost sa svojim unutrašnjim osjećajima, te daje intuitivnost i toplinu izražavanja emocije.
Kada je jako naglašen, osoba može biti nestabilna i nesigurna, promjenjivih raspoloženja, senzibilna, maštovita i puna doživljaja koje proživljava čitavim svojim bićem.
Mjesec u lošem odnosu s drugim planetima u horoskopu donosi negativna ispoljavanja osobnosti, strahove, osjećaj izgubljenosti, dezorijentiranost, povlačenje u sebe, pretjeranu pasivnost i opterećenost, te može isticati dojam odbojnosti.

 
« Prethodna   Sljedeća »