Početna

2020 - godina velikih promjena

 

ImagePočetak godine nam donosi susret dva planeta zlotvora, Saturna i Plutona u znaku Jarca. Saturn u Jarcu je na svom terenu jer je i vladar tog znaka, a on označava depresiju, surovost, osamljenost, izolaciju, a u pozitivnom smislu disciplinu, strpljenje, realnost i mudrost. U svakom slučaju simbolizira dugotrajne procese i razna odricanja.Pluton je planet koji donosi velika iskušenja, nesretne okolnosti, nasilje, kriminal, iznenadne događaje, a njegovo djelovanje uglavnom ima razornu moć. U najboljem slučaju označava moć, snagu, podsvjesne mogućnosti. U kombinaciji ta dva planeta donose velika upozorenja, potrese i razne prirodne katastrofe, bolesti, terorističke napade, smrtnost, kriminal, prepreke, izolacije, masovne probleme i nesreće koje imaju dugotrajne posljedice. Upravo zato što se odnosi na pitanje masovnih događaja, njihovo djelovanje možemo pripisati pandemiji koja je pokosila svijet, a to povlači i ekonomski slom na svjetskoj razini. Posljednji njihov susret se dogodio u studenom 1982., a to je bila godina u kojoj se dogodila recesija, a i širio AIDS. 1981. kada se AIDS tek pojavio Jupiter je dugo bio u konjunkciji sa Saturnom u Vagi, a Pluton je također boravio u tom znaku, te su se krajem te godine našli u bliskom odnosu. 2003. godine se pojavio SARS dok je Saturn bio u kvadratu s Plutonom. Sada kada su se našli u bliskom kontaktu, dogodio se COVID 19, virus koji ima veze sa SARSOM. Spomenula bih još i 2014. godinu kada je bila aktualna EBOLA u kojoj su se također dogodili snažni planetarni aspekti. Te godine je Mars dugo bio u Vagi, Jupiter u Raku, Uran u Ovnu i Pluton u Jarcu, pa su tvorili veliki križ, koji se sastoji od opozicija i kvadrata.
 

Bilo bi za očekivati da sve te zarazne bolesti imaju veze s Neptunom koji bi trebao imati veze sa zarazama, kaotičnim situacijama i strahovima, ali Neptun ovdje nije imao nekog značaja. Možda zato što je za tako masovne događaje ipak najvažniji spoj Saturna i Plutona. koji gospodare krizama, sudbinom i razornim energijama. Jedina stvar koja je se može naglasiti da je Neptun u svom sjedištu, u znaku Riba, ali on je tu od 2012, pa sve do 2025. Njegov utjecaj bi se trebao osjetiti kroz duhovnost, transformaciju svijesti, vjeru, izoštravanje intuicije, jer u toj poziciji najviše može istaknuti te karakteristike.

Što nas još očekuje u 2020. godini?

Image22. 3. Saturn ulazi u znak Vodenjaka gdje će boraviti sve do 2. 6., pa se ponovo vraća u znak Jarca kojeg će konačno napustiti 17. 12.i najaviti neke nove situacije u idućoj godini. Saturn se u Vodenjaku osjeća dobro, to je znak kojem pripada, ali kako on po svojoj prirodi donosi ograničenja bilo koje vrste, a Vodenjak želi slobodu, nesputanost, druženje, promjene, bit će problema oko realizacije svega toga. Saturn će usporiti neke procese koji se tiču novih otkrića, tražit će disciplinu i odgovornost, stavit će težinu na razna društvena i politička djelovanja. Ali fokusirajmo se na njegovo djelovanje u Jarcu, jer ipak je ove godine većinu vremena tu. On dolazi završiti svoj posao, ponovo nas opomenuti i nešto naučiti. Kako god bilo, on je životni učitelj koji daje lekcije koje  se pamte cijeli život. Ako smo bili disciplinirani, skromni, ponizni i spremni na odricanje, moći ćemo se nositi s onim što nas je došao naučiti. Nekada moramo proći kroz gubitke i prepreke da bi znali cijeniti ono što imamo. Budimo spremni na još jedan Saturnov potez u rujnu, kada će se ponovo približiti Plutonu. Možemo li očekivati ponovno pojavljivanje bolesti, novi potres, nova suočavanja i nove izolacije? Možemo, ali iz svega toga ćemo izaći jači, malo drugačijih stavova, malo drugačijih životnih prilika. Čekaju nas neka nova pravila, promjene koje se događaju su velike i teške, ali nas mogu natjerati da se okrenemo nekim drugim, realnijim vrijednostima. 1. 4. se Mars i Saturn sastaju u Vodenjaku, što može donijeti uznemirujuću energiju i veći pritisak, ali to djelovanje neće biti dugotrajno. Ono na što moramo biti spremni je upozoravajuće djelovanje Marsa u Ovnu, gdje će boraviti od kraja lipnja pa sve do kraja godine i u nekoliko navrata se naći u kvadratu s Plutonom. Radi se o vrlo silovitoj energiji koja djeluje naglo, eksplozivno, rušilački, nepromišljeno. Periodi kada će njihov aspekt biti aktivan nam donose puno nemira, opasnosti i neugodnih iznenađenja, političke sukobe, pobune. Godina će biti izuzetno teška u svakom smislu, ali ako se usmjerite na male stvari koje do sada niste primjećivali, naći ćete i zadovoljstvo u njima. Možda kroz sve ovo moramo naučiti što smo sve imali, a nismo znali cijeniti. Možda ćemo nakon svega postati svjesni da nismo toliko moćni koliko smo mislili da jesmo. Postoji nešto što je znatno nadmoćnije, netko će to nazvati bogom, netko svemirom, netko energijom, no što god to bilo vrijeme je da pokažemo poštovanje prema pravom izvoru moći. Sve ovo služi da postanemo svjesni da ćemo ili prihvatiti ono što moramo ili nas neće biti.